Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея и Япония налагат санкции заради предполагаемата търговия с оръжие между Русия и Северна Корея

[post-views]
Южна Корея и Япония налагат санкции заради предполагаемата търговия с оръжие между Русия и Северна Корея

Южна Корея и Япония обявиха днес поредица от санкции, наложени на лица, организации и кораби, свързани с предполагаемото снабдяване на Русия с оръжия от Северна Корея в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи в Сеул съобщи, че са били наложени санкции седем севернокорейски физически лица и два руски кораба във връзка с търговия с оръжия и други дейности между Пхенян и Москва.

Руските кораби са превозвали голямо количество контейнери с военни доставки между Русия и Северна Корея, в явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на министерството.

САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че прехвърля оръжие на Русия за войната й в Украйна.

Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обявиха, че задълбочават отношенията си във военната сфера.

Япония също обяви санкции срещу 11 организации и едно физическо лице, включително срещу руски групи, участвали  във военното сътрудничество в подкрепа на нахлуването на Русия в Украйна.

„Снабдяването на Русия с оръжие от Северна Корея нарушава резолюции на ООН, които напълно забраняват трансфера на оръжия и свързани с тях материали до и от Северна Корея“, каза главният секретар на министерския кабинет на Япония Йошимаса Хаяши на пресконференция.

Според външното министерство на Южна Корея в периода 2022–2023 г. северкорейско физическо лице, представляващо контролирана от държавата компания в Сирия, е водило преговори за насърчаване на търговията с оръжие с руснак от частната военна компания „Вагнер“. Министерството цитира годишен доклад на групата от експерти на ООН, които наблюдават изолираната държава.

Друго лице от компания, базирана в Русия, е замесено във внасянето на дизел от Русия в Северна Корея, подчерта министерството и обвини и двамата в нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Други петима севернокорейци са помогнали за набирането на средства за подкрепа за разработването на ядрената и ракетната програма на Пхенян като са предоставяли получаваните от тях приходи в чуждестранна валута като IT специалисти, се отбелязва в южнокорейското изявление.

Миналия месец Русия описа санкциите на Южна Корея срещу руски физически и юридически лица като „неприятелски ход“ и предупреди, че ще отговори своевременно.

От 2006 г. насам Северна Корея е санкционирана от ООН заради своята програма за разработка на балистични ракети и ядрената си програма и тези мерки бяха подсилени през годините, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година групата от експерти на ООН, която наблюдава санкциите срещу КНДР, не успяха да удължат мандата си след вето от страна на Москва и това накара САЩ и техните съюзници да търсят алтернативи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани