Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО

[post-views]
Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО

По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия „не трябва да се позволява да проникне в сърцето на Европа през Западните Балкани“, съобщи Танюг.  

Хелез предложил „подобряване на сътрудничеството между Босна и Херцеговина и НАТО, което би довело до укрепване на отбранителната система на Босна и Херцеговина и оборудване на въоръжените сили с противотанкови и противовъздушни системи с малък и среден обсег“,  за да „се предотврати нежеланото влияние на Русия и подобни деструктивни сили в районите на Западните Балкани“, съобщиха от Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина. 

Хелез твърди, че създаването на база на НАТО в Босна и Херцеговина „ще спре разпространението на разрушителни влияния и ще осигури допълнителни гаранции за стабилността, сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната“. 

Посочва се, че той е информирал върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, че „политическата ситуация и ситуацията със сигурността са се влошили“ в Босна и Херцеговина, че „тези обстоятелства помагат на Русия да дестабилизира региона“, а НАТО „не трябва да остава безразлична към подобни дейности на Руската федерация“.

Добавя се, че Каволи е предложил на Босна и Херцеговина да бъде изпратена покана за пълноправно членство в НАТО и че тя като член на НАТО ще направи този съюз по-силен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани