Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Зеленски няма легитимност след изтичане на мандата му

[post-views]
Путин: Зеленски няма легитимност след изтичане на мандата му

Руският президент Владимир Путин днес  заяви, че украинският президент Володимир Зеленски няма легитимност след изтичането на петгодишния му мандат и това ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, предаде Ройтерс.

Украйна все още е във военно положение през третата година от пълномащабното нахлуване на Русия, Зеленски не е бил изправен пред избори, въпреки че петгодишният му мандат изтече тази седмица – нещо, което той и съюзниците на Украйна смятат за правилно решение по време на война.

Путин е готов да да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, съобщи днес Ройтерс, цитирайки четири руски източника, но е готов да продължи да се бие, ако Киев и Западът не реагират.

Но на телевизионна пресконференция по време на посещение в Беларус, Путин заяви, че статутът на Зеленски е проблематичен.

„Но с кого да преговаряме? Това не е празен въпрос… Разбира се, ние осъзнаваме, че легитимността на действащия държавен глава е приключила“, каза той.

Путин заяви, че Западът ще използва конференцията за войната, организирана от Швейцария, която ще се проведе следващия месец, за да подкрепи легитимността на Зеленски, но това са „PR стъпки“ без правно значение.

Руският президент посочи, че мирът трябва да се постигне чрез здрав разум, а не с ултиматуми. Той трябва да се основава на проектодокументи, които са били разработени между двете страни в първите седмици на войната, и на „днешните реалности на място“ – препратка към факта, че Русия контролира близо 20% от територията на Украйна.

„Ако се стигне дотам, ще трябва, разбира се, да разберем с кого трябва и можем да работим, за да стигнем до подписване на правно обвързващи документи. И тогава трябва да сме напълно сигурни, че работим с легитимни (украински) власти“, каза Путин.

Коментарите на Путин вероятно ще бъдат възприети от Украйна и западните ѝ съюзници като поредното доказателство, че той няма реални намерение да започне мирни преговори, въпреки че често заявява желанието си да преговаря, коментира Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани