Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да отменят ограниченията върху Украйна за използване на западни оръжия срещу цели в Русия

[post-views]
Столтенберг призова съюзниците от НАТО да отменят ограниченията върху Украйна за използване на западни оръжия срещу цели в Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, предаде Укринформ.

„Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна“, каза Столтенберг в интервю за сп. „Економист“, като напомни, че се водят боеве в Харковска област. „Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ“, подчерта той.

Генералният секретар заяви, че Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава. „И това включва и нанасянето на удари по цели на руска територия“, обясни той, като отбеляза, че някои съюзници вече са отменили такива ограничения и „е време и други съюзници“ да обмислят това.

Столтенберг подчерта, че самоотбраната е „залегнала в Устава на ООН“.“Тя е законна, легитимна и ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по цели на руска територия“, подчерта генералният секретар.

Агенция Укринформ вече е съобщавала, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обкръжение на президента Джо Байдън се опитват да го убедят да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Великобритания и други държави вече отмениха тези ограничения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани