Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай приключи военните си учения около Тайван, Тайпе засече общо 62 военни самолета и 27 кораба

[post-views]
Китай приключи военните си учения около Тайван, Тайпе засече общо 62 военни самолета и 27 кораба

Китай приключи военните си учения около Тайван, в които влязоха тренировъчни въздушни нападения с бомбардировачи и абордаж на военни кораби, предаде Ройтерс. В същото време тайванското военно министерство даде сводка на броя на самолетите, преминали междинната линия над Тайванския проток.

Китайската държавна военна телевизия обяви късно снощи, че маневрите са приключили. Статия във всекидневника на Китайската народоосвободителна армия обявява официално, че те са продължили два дни – онзи ден и вчера, посочва Ройтерс. Днес китайското министерство на отбраната не е отговорило на запитване на агенцията за потвърждение.

Пекин, който смята демократично управлявания остров Тайван за своя територия, проведе ученията под наслов „Меч на единството 2024А“ само три дни след встъпването в длъжност на новия тайвански президент Уилям Лай, когото Китай определя като „сепаратист“.

Китай обяви, че ученията са „наказание“ за Лай, който в своята реч при полагането на клетва като президент в понеделник обяви, че „двете половини на Тайванския проток“ не са съподчинени. Това негово изявление бе прието от Пекин като обявяване на Тайван за отделна държава, отбелязва Ройтерс.

Министерството на отбраната на Тайван обяви днес, че 46 китайски военни самолета са навлезли вчера във въздушното му пространство над Тайванския проток

Бойните машини са пресекли междинната линия на протока (мислената линия, която го разделя на две), обяви военното ведомство на демократично управлявания остров. От Тайпе са засекли в рамките на учението около острова общо 62 китайски бойни самолета и 27 военни кораба.

Самолетите, които са били модерните бомбардировачи Су-30 и изтребители Х-6, са летели както над Тайванския проток, така и над протока Баши, разделящ Тайван от Филипините, уточни военното ведомство в Тайпе.

Вчера то разпространи кадри, заснети от тайвански военни самолети, на китайски изтребители Дж-6 и Х-16, но не поясни къде точно са направени снимките. В последните четири години Китай редовно провежда военни учения около Тайван, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани