Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Групировката „Хамас“ твърди, че е заловила израелски войници в Газа; Израел отрича

[post-views]
"Хамас": Трима заложници загинаха при операцията на Израел в Газа

Говорител на въоръженото крило на групировката „Хамас“ днес заяви, че нейни бойци са пленили израелски войници по време на сражения снощи в Джабалия в северната част на Газа, въпреки че израелските въоръжени сили отрекоха тази информация, предаде Ройтерс.

Говорител на въоръженото крило на „Хамас“ не уточни колко войници са били отвлечени и не предостави доказателства за твърдението си.

„Нашите бойци примамиха ционистките сили в засада във вътрешността на тунел … Бойците се оттеглиха, след като оставиха всички членове на подразделението мъртви, ранени и пленени“, заяви говорителят на Бригадите „Ал Касам“ Абу Убайда в предварително записано обръщение, излъчено по телевизия „Ал Джазира“ рано тази сутрин.

Израелските въоръжени сили отрекоха твърдението на „Хамас“.

„ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) уточняват, че няма инцидент, при който да е бил отвлечен войник“, се казва в изявление на военните.

„Хамас“ публикува видеоклип, на кадри от който се вижда окървавен човек, влачен по земята в тунел, както и снимки на военна униформа и винтовка. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди чрез независими източници самоличността на лицето, показано във видеото, нито неговото състояние.

Коментарите на Абу Убайда дойдоха часове след като снощи се засилиха изгледите за възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа с посредничеството на ООН.

Запознат с въпроса официален представител заяви, че е било взето решение за възобновяване на преговорите следващата седмица, след като ръководителят на израелската разузнавателна агенция „Мосад“ се срещнал с ръководителя на ЦРУ и с министър-председателя на Катар.

Говорилият при условие за анонимност източник каза, че е било решено „през следващата седмица да започнат преговори въз основа на нови предложения, водени от посредниците Египет и Катар, и с активното участие на САЩ“.

По-късно официален представител на „Хамас“ опроверга съобщенията на израелските медии, че преговорите ще бъдат възобновени в Кайро във вторник, и  заяви, че „няма дата“.

На фона на продължаващата повече от седем месеца на война в Газа посредниците се опитват да постигнат пробив, като Израел иска освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, а „Хамас“ иска прекратяване на войната и освобождаване на палестинските затворници в Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани