Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Буркина Фасо удължи срока на управлението си с пет години

[post-views]
Хунтата в Буркина Фасо удължи срока на управлението си с пет години

Управляващата хунта в Буркина Фасо ще остане на власт още пет години, след като участниците в национални разговори днес предложиха срокът на прехода към демокрация да бъде удължен с 60 месеца, считано от юли, предаде Ройтерс.

Военните власти завзеха властта с преврат през 2022 г. и обещаха да произведат избори през юли тази година, за да възстановят гражданското управление, но също така заявиха, че съображенията за сигурност ще имат приоритет.

Според новата харта, подписана от военния лидер Ибрахим Траоре, срокът на прехода е определен на 60 месеца, считано от 2 юли.

„Изборите, които ще отбележат края на прехода, могат да бъдат организирани преди този срок, ако ситуацията в сферата на сигурността го позволява“, се казва още в документа.

Значителното забавяне вероятно ще задълбочи опасенията за отстъпление от демокрацията в Западна и Централна Африка, където през последните четири години бяха извършени осем преврата, посочва Ройтерс.

Хартата също така позволява на Траоре да се кандидатира за президент, когато се произведат избори.

Нивото на насилието в западноафриканския регион Сахел, подхранвано от продължаващата от десетилетия борба с ислямистки групировки, свързани с „Ал Каида“ и „Ислямска държава“, се влоши, след като военните на съответните страни завзеха властта в Буркина Фасо и съседните Мали и Нигер.

Според базираната в САЩ група за наблюдение на кризи АКЛЕД (ACLED) през 2023 година в Буркина Фасо е имало сериозна ескалация на смъртоносните нападения, като според съобщенията са загинали над 8000 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани