Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън потвърди, че Вашингтон е одобрил използването на американски оръжия от Украйна на територията на Русия

[post-views]
Блинкън и високопоставен съветник на Зеленски обсъдиха сближаването на Украйна с НАТО

Американският президент Джо Байдън е одобрил използването от Украйна на американски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия, откъдето се извършват атаки срещу украинския град Харков, след като през последните седмици Киев искаше разрешение от Вашингтон за това, потвърди днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в Прага след неофициалната среща на външните министри на страните от НАТО, Блинкън не уточни дали разрешението на Байдън може да се разшири, за да включи други руски градове и цели, които са по-дълбоко във вътрешността на Русия.

Той посочи, че стъпката на Вашингтон, която е значителна промяна в политиката на Байдън, който твърдо отказваше да разреши на Украйна да използва американско оръжие за удари на територията на Русия, е резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле.

Сега САЩ реагират на това, което са видели във и около Харковска област, обясни Блинкън.

„През последните няколко седмици Украйна дойде при нас и поиска разрешение да използва оръжията, които предоставяме, за да се защити от тази агресия, включително срещу руските сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват в Украйна“, каза държавният секретар. „И това достигна до президента, и както чухте, той одобри използването на нашите оръжия за тази цел. Занапред ще продължим да правим това, което сме правили, а именно при необходимост да се адаптираме и да се приспособяваме“, добави той.

Харков, вторият по големина град в Украйна, се намира на 19 мили (30 км) от границата с Русия.

Това е вторият път тази година, когато Байдън тихомълком смекчава политиката си по отношение на оръжейните доставки за Украйна. По-рано тази година той откликна на призивите да изпрати на Киев ракети с голям обсег на действие, известни като „АТАКМС“ (ATACMS).

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Украйна в борбата ѝ срещу пълномащабната руска инвазия, предприета от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

Американските власти съобщиха вчера, че политиката на Вашингтон за забрана за използване от украинската армия на ракетите „АТАКМС“, с обхват до 300 км, както и на други американски оръжия с голям обсег остава в сила за удари дълбоко във вътрешността на Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани