Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само край Харков, каза американски представител

[post-views]
САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само край Харков, каза американски представител

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

„Политико“ също така съобщи днес, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

„Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят“, съобщи „Политико“. Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия „не се е променила“.

В материала на „Политико“ не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза, че тя ще се „адаптира и приспособи“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани