Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гарнизон Пловдив се преклони пред паметта и делото на Ботев

[post-views]
Гарнизон Пловдив се преклони пред паметта и делото на Ботев

С почетен караул и военен ритуал с полагане на венци и цветя в гарнизон Пловдив бе почетен 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията, организирана от община Пловдив, се проведе пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина.

Почетният строй на караула от състава на 24-та авиационна база – Крумово, Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, строят на опълченците от комитет „Родолюбие“, ветераните от областната и общинската организация на СОСЗР Пловдив и ученически блок бе приет от полковник Николай Драгинов – началник на отдел в Съвместното командване на специалните операции.

На ритуала присъстваха кметът на община Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узузнов, заместник-кметове и кметове на райони от община Пловдив, представители на областна администрация Пловдив и на местната власт, военно-патриотични организации, граждани и гости на Пловдив.

В началото на възпоменателната церемония, водещият – актьорът Ивайло Христов от Драматичен театър Пловдив, рецитира незабравимото стихотворение на Ботев „Хаджи Димитър“.

Слово за подвига на Христо Ботев произнесе Ина Иванова – поетеса и писателка, носител на престижната Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2023 година.

Венци и цветя бяха поднесени от името на началника на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, от официалните гости и десетки родолюбиви организации и граждани.

Общоградското поклонение завършва точно в 12.00 часа, когато зазвучаха сирените в Пловдив и с едноминутно мълчание бе отдадена почит към всички загинали за свободата и независимостта на България.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани