Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийските разузнавателни служби участват в усилията за противодействие на дезинформацията

[post-views]
Белгийското военно контраразузнаване

Белгийското военно контраразузнаване участва в действията по пресичане на дезинформацията в навечерието на изборите, съобщиха местни медии. В Белгия в неделя предстоят избори за Федерален парламент, за евродепутати и за местна власт.

Отбелязва се, че в усилията срещу дезинформацията се включват и други служби за сигурност, сред които Съветът по национална сигурност, Службата за оценка на заплахите, Центърът за киберсигурност, министерствата на вътрешните и на външните работи. Уточнява се, че в Белгия са засечени разпространители на дезинформация, проникваща от чужбина.

Сред дадените примери за разпространявани неверни твърдения в социалните мрежи е и това, че в Белгия са открити „предварително попълнени бюлетини“ за предстоящите избори. Отчита се, че подобни дезинформационни кампании доведоха до опожаряване на училищна собственост по-рано тази година заради страхове, разпалвани покрай въвеждането на сексуално образование за учениците.

Службите за сигурност призовават гражданите да мислят критично и да не се доверяват на съобщения, за които няма потвърждение в традиционните медии. Те обръщат внимание, че някои социални мрежи, сред които е посочена „Телеграм“, не прилагат никакъв филтър на съдържанието. Отправен е упрек и към алгоритмите на социалните мрежи, които дават предимство на постове, сходни на съдържанието, което потребителят е търсил и чел или гледал, а това ограничава възможността за дебат.

В Белгия има хора, платени от чужбина за разпространяване на дезинформация, заявява говорител на белгийското военно контраразузнаване. Той настоява гражданите да използват сайтове за проверка на информацията и посочва, че основната задача на службата по отношение на дезинформацията е да проверява съобщения с чуждестранен източник. По неговите думи целта на дезинформацията е да поляризира обществото в навечерието на изборите, да противопостави хората, да отслаби институциите и властите, както и да внуши, че да се гласува е безсмислено.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани