Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгия: Унгария трябва да бъде лишена от глас в ЕС

[post-views]
Белгия: Унгария трябва да бъде лишена от глас в ЕС

Белгия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, иска правителствата на страните членки да продължат да настяват за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС, въпреки че точно тя поема председатеството от следващия месец.

„Имаме Европа, която постига труден напредък, като за съжаление в някои държави – по-специално в една – все повече налагането на вето се превръща в навик на отношение към общите решения“, каза белгийският външен министър Хаджа Лабиб пред POLITICO.

Белгия се застъпи за напредъка на процедурата на ЕС за недоверие по член 7 срещу Будапеща – ход, който може да доведе до спиране на правата на глас ЕС.

„Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: до член 7, който предвижда края на правото на вето“, каза тя.

Европейският парламент задейства първата фаза от процедурата по член 7 срещу Унгария през 2018 г., но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура, използвана, когато се счита, че дадена държава под риск от нарушаване на основните ценности на блока, често се нарича „ядрен вариант“, тъй като предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на страна членка – спиране правото на глас по решенията на ЕС.

Унгария трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, което дава на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС за шест месеца. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче продължава да възпрепятства вземането на решения на ЕС по важни въпроси като военна помощ за Украйна, санкциите срещу Русия и предприемането на следващата стъпка за влизане на Киев в блока.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани