Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей похвали ислямистките групировки за борбата им с Израел

[post-views]
Али Хаменей

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отново похвали ислямистките групировки за конфликта им с Израел, предаде ДПА.

„Армията, която претендира, че е една от най-силните в света, се провали в собствената си страна“, заяви Хаменей пред хиляди поддръжници в столицата Техеран.

Конфликтът в ивицата Газа е поставил „ционисткия режим на път, който ще завърши само с разпад и унищожение“, добави той.

Върховният лидер на Ислямската република направи коментарите по време на реч по повод 35-годишнината от смъртта на иранския революционен лидер аятолах Рухола Хомейни. Речта се състоя в мавзолея на Хомейни в южната част на столицата.

Отделно от събитията в Техеран и.д. министър на външните работи Али Багери Кани посети днес Ливан.

Неговият предшественик на поста Хосейн Амир Абдолахиан, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май заедно с президента Ебрахим Раиси, направи няколко пътувания до Бейрут по време на настоящия конфликт в ивицата Газа, за да се срещне с лидери от проиранската милиция „Хизбула“ и палестинската групировка „Ислямски джихад“.

Иран оказва финансова и дипломатическа подкрепа на палестинската въоръжена групировка „Хамас“, която по време на опустошителните нападение на 7 октомври в Южен Израел уби 1200 души и плени 250 заложници, отбелязва ДПА.

Израел отговори с продължаваща повече от осем месеца инвазия в Газа, която предизвика възмущение сред международната общност поради огромните хуманитарни загуби на територията на палестинския анклав. Ръководеното от „Хамас“ Министерство на здравеопазването в Газа твърди, че повече от 36 400 души са били убити по време на израелската военна операция.

Израел и Иран са в противоречие от 1979 г., когато Ислямската революция сваля от власт шах Мохамед Реза Пахлави и установява сегашния режим. Страните неведнъж са се доближавали до война, като през миналия месец след ескалация на напрежение между тях се стигна и до размяна на нападения с ракети и безпилотни летателни апарати, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани