Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съвет е длъжен да определи следващия председател на ЕК до края на юни, каза Шарл Мишел

[post-views]
Европейски нюзрум: Няма сделка за висшите постове в ЕС след неформална среща на върха в Брюксел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че започва двустранни консултации с ръководителите на страните от ЕС, за да може институцията да изпълни задължението си до края на юни да определи следващия ръководител на Европейската комисия. Най-добре е да постигнем единодушие или поне широко съгласие, заяви той пред журналисти в Брюксел.

Имам впечатление, че не само аз очаквам да не бъде лесно, посочи Мишел по повод насрочените две срещи до края на месеца на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС след изборите за евродепутати. Съгласни сме с целта да има решение до края на юни, никой не поставя това под въпрос, поясни той.

Когато ЕК е силно политическа, оставя впечатлението, че е по-малко безпристрастна. Безпристрастността трябва да бъди приоритет. По незнайни причини и за съжаление, това е грешка, ЕК предприема по-малко наказателни процедури напоследък, коментира Мишел. Според него би било „глупава грешка“ да се мисли за обединяване на постовете на председател на ЕК и на Европейския съвет.

Клише е, че комисията е за приобщаване, а държавите са против. Не съм сигурен, че ни трябва политическа комисия, по-скоро имаме нужда от геополитически съюз. Добре е следващият председател на Европейския съвет да е бил премиер. Това не е правно изискване, но дава предимство, каза той.

Мишел не изключи възможността Европейският съвет да определи до края на месеца и разпределението на длъжностите в следващата комисия. Той отбеляза, че договорът за ЕС предвижда комисията да има един заместник-председател и той да отговаря за външната политика.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани