Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай обвини Великобритания, че е вербувала двама държавни служители за шпиони

[post-views]
Китай обвини Великобритания, че е вербувала двама държавни служители за шпиони

Китай отправи твърдения, че британската служба за външно разузнаване MI6 е вербувала двама служители на неназовани китайски държавни органи за шпиони на британското правителство, съобщи Ройтерс.

Според китайското министерство на държавната сигурност в момента тече допълнително разследване на случая с двамата предполагаеми шпиони, които са семейна двойка.

От месеци Китай и Великобритания си разменят обвинения в шпионска дейност, която застрашава националната им сигурност.

През януари Китай разкри шпионска афера, в която се твърди, че MI6 е използвала чужд гражданин в Китай за събиране на секретна информация.

През април във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу две лица за предоставяне на чувствителна информация на Китай, а миналия месец трима души бяха обвинени в оказване на съдействие на външното разузнаване на Хонконг в Обединеното кралство.

В съобщението на китайското министерство на държавната сигурност се казва, че предполагаемият британски шпионин с фамилия Ван е следвал в Обединеното кралство през 2015 г. по програма за академичен обмен и е бил канен на вечери и пътувания, тайно организирани от MI6.

Твърди се, че Ван е имал „силно желание за пари“ и е бил подлъган с високоплатена консултантска работа на непълно работно време, преди служители на MI6 да влязат в контакт с него с предложение да работи за правителството срещу още по-голямо заплащане, което той приел.

След обучение MI6 разпоредило на Ван да се върне в Китай, за да събира важна информация, свързана с китайското правителство.

Според съобщението MI6 убедило срещу двойно възнаграждение Ван да вербува и съпругата си, която работела в „ключова правителствена служба“. Жената с фамилия Джоу в края на краищата се съгласила.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани