Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша ще повиши киберсигурността си след атака срещу държавна новинарска агенция ПАП и публикуването на фалшива информация

[post-views]
Един човек загина при взрив и пожар в полски оръжеен завод

Министърът на дигитализацията на Полша заяви днес, че страната му ще похарчи над 3 милиарда злоти (760 милиона долара) за повишаване на киберсигурността, след като държавната новинарска агенция ПАП бе засегната от кибератака, която според властите вероятно е руска, предаде Ройтерс.

Тъй като в неделя в Полша ще се проведат избори за Европейски парламент, властите са в повишена готовност за опити на Москва да се намеси във вота – опасения, които се засилиха в края на миналата седмица, когато в ПАП се появи фалшива статия за военна мобилизация.

Варшава неведнъж е обвинявала Москва, че се опитва да дестабилизира Полша заради ролята ѝ в предоставянето на военна помощ на съседна Украйна – твърдения, които Русия отхвърля.

„Искаме да отпуснем над 3 млрд. злоти за „кибер щит“, заяви Кшищоф Гавковски на пресконференция. „Днес Полша е на фронтовата линия на кибер борбата срещу Русия. В Полша са извършени най-много атаки“, добави той. Гавковски уточни, че само за последните два дни Полша е блокирала няколко кибератаки срещу критичната инфраструктура на страната.

„Руската федерация има само една единствена цел – да дестабилизира ситуацията и да гарантира, че силите, които подкрепят разпадането на Европейския съюз, могат да се възползват от това“, заяви той.

В петък руското посолство във Варшава заяви, че не е знаело за извършената кибератака срещу ПАП и отхвърли обвиненията, че Русия се опитва да дестабилизира Полша.

Полша също така свързва Русия със случаи на саботажи и палежи на нейна територия и твърди, че руските тайни служби активно се опитват да събират информация за доставките на оръжия за Украйна след началото на пълномащабната инвазия на през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Варшава заяви, че отново ще създаде парламентарна комисия, която да разследва руското влияние в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани