Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея планира временно преустановяване на военно споразумение със Северна Корея заради балоните с боклук

[post-views]
Южна Корея планира временно преустановяване на военно споразумение със Северна Корея заради балоните с боклук

Южна Корея планира временно да спре изпълнението на военното споразумение със Северна Корея, което двете страни подписаха през 2018 г., за да снижат напрежението, съобщи президентската канцелария в Сеул, цитирана от Ройтерс.

Южна Корея обеща да отговори на Северна Корея за стотиците балони с боклук, които Пхенян праща на юг. Сеул смята действията за провокация.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея съобщи, че на заседание утре ще представи плана за прекратяване на военното споразумение за одобрение от кабинета.

Преустановяване на действието на споразумението би дало възможност на Сеул да предприеме „достатъчни и незабавни мерки“ в отговор на провокацията на Северна Корея, се казва в изявление на Съвета.

Не става ясно точно какви мерки ще бъдат взети. Южна Корея обяви по-рано, че ще вземе „нетърпими“ мерки срещу Северна Корея заради изпратените балони с отпадъци. Те могат да включват пускане на пропаганда от високоговорители, разположени на границата, насочени на север.

Северна Корея заяви, че балоните са в отговор на пропагандната кампания на севернокорейски дезертьори и активисти в Южна Корея, които редовно изпращат през границата балони с листовки срещу Пхенян, с храна, лекарства, пари и флаш памет с филми и музикални клипове на известни изпълнители на К-поп.

Северна Корея реагира гневно на кампанията, тъй като се опасява от потенциалното влияние на материалите върху начина на мислене на хората, които ги четат или слушат, и върху контрол на държавата върху населението, казват експерти.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани