Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори, твърди германски експерт

[post-views]
Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори, твърди германски експерт

На фона на съобщенията за кибератаки, за разпространение на пропаганда в социалните мрежи и дори информации за плащания на суми на някои европейски политици, на Стария континент се засилват безпокойствата за руска намеса на изборите за Европейски парламент, съобщи ДПА.

Русия се занимава с незаконна дейност от години чрез кампании на дезинформация и  фалшиви новинарски сайтове, казва Леа Фрувирт от берлинския Център за мониторинг, анализ и стратегия. Тя смята, че изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на тази седмица, ще станат мишена за подобна дейност, като типичните примери ще са дискредитирането на партии и политици и пораждането на недоверие в легитимността на изборния процес.

Според Фрувирт руската пропаганда се е оформила като постоянен фонов шум, но изборите предоставят възможността за изостряне на все по-поляризираната европейска политическа атмосфера.

Руската намеса не се ограничава единствено с дезинформация, като Кремъл е обвинен, че стои зад кибератаки срещу ключови бази данни в Европа. Според Фрувирт това включва „завземане на данни и саботаж на критичната инфраструктура и комуникации“. По-рано бяха предприети редица опити за проникване в компютърните системи на редица германски политически партии, технологични и логистични компании, като германската външна министърка Аналена Бербок миналия месец посочи с пръст Русия. Германското правителство смята, че атаките са извършени от киберзвено на руското военно разузнаване. 

Подобни атаки срещу държавни институции според европейски източници са нанесени и срещу други страни членки, включително Полша, Литва, Словакия и Швеция.

Ярък пример за прокарване на руско влияние е базираната в Прага платформа „Гласът на Европа“, която е заподозряна в разпространение на проруска пропаганда и извършване на плащания на политици от ЕС. Наскоро платформата публикува интервюта с политици от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, един от които беше обвинен от чешки вестник, че вероятно е получил пари от Русия. Обвиненият Петър Бистрон многократно отрече  тези твърдения.

В края на май ЕС санкционира „Гласът на Европа“ за „систематична международна кампания за медийна манипулация и изопачаване на факти за дестабилизиране на Украйна, ЕС и неговите държави-членки“.

Фрувирт предупреждава, че могат да последват атаки срещу легитимността на изборите, след като резултатите бъдат обявени, с цел причиняване на дългосрочни проблеми. „Краят на предизборната кампания не значи край на намесата, свързана с изборите“, каза тя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани