Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският щат Луизиана одобри законопроект, според който сексуалните насилници на деца може да бъдат подлагани на хирургическа кастрация

[post-views]
насилници на деца

Лица, които извършват сексуални престъпления срещу деца в американския щат Луизиана, могат да бъдат принуждавани по съдебен път да се подложат на хирургическа кастрация по силата на законопроект, одобрен от законодателите в този щат, предаде Ройтерс.

Агенцията допълни, че това би била първата по рода си мярка в Съединените щати, ако губернаторът на Луизиана Джеф Ландри подпише документа и така го превърна в закон.

Законопроектът, който беше приет с огромно мнозинство в понеделник, ще позволи на съдиите да издават заповеди за хирургическа кастрация на обвиняеми, осъдени за тежки сексуални престъпления като изнасилване на деца под 13-годишна възраст.

Сега законопроектът ще бъде представен на губернатора Ландри, който е от Републиканската партия. За момента от канцеларията му не са отговорили на запитването на Ройтерс дали той възнамерява да подпише новия щатски закон.

Няколко американски щата, сред които Луизиана, Калифорния и Тексас, вече имат закони, които дават право на съдиите да постановяват химическа кастрация в някои случаи. Тази мярка включва прием на лекарства, блокиращи хормоните.

Проектозаконът за хирургическата кастрация изисква мнение от назначен от съда медицински експерт, което да определи, че обвиняемият е „годен за тази операция“, преди съдията да разпореди интервенцията, уточнява Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани