Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Банкноти с лика на крал Чарлз от днес са в обращение във Великобритания

[post-views]
Banknotes with

Във Великобритания от днес влизат в обращение банкноти с лика на крал Чарлз, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става близо две години след като Чарлз наследи престола от покойната си майка – кралица Елизабет.

Изображение на Чарлз ще стои на новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, емитирани от „Банк ъв Ингланд“ – британската централна банка. Съществуващите банкноти с лика на Елизабет остават в обращение.

„Този подход следва указанията на Кралското домакинство да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна. Това значи, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно“, заявиха от „Банк ъв Ингланд“.

Елизабет е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, на които стоят изображения на крале и кралици от повече от 1000 години.

Образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. Като се изключи изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено.

В последните години използването на пари в брой във Великобритания рязко намаля, тъй като потребителите предпочитат дебитните карти и други видове електронни плащания. По данни на Британския консорциум за търговия на дребно през 2014 г. плащанията в брой са представлявали повече от половината трансакции в магазините, но до 2021 г. те са спаднали на 15%, отчасти поради ограниченията заради КОВИД-19. През 2022 г. делът им нараснал до 19%.

„Имаме ангажимента да предлагаме банкноти дотогава, докато те се търсят от обществеността. Пускането на тези нови банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент“, заяви днес управителят на централната банка Андрю Бейли.

Миналата година британското правителство прие законодателство, което изисква от банките да осигурят наличност от пари в брой, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани