Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До април 2026 г. трябва да имаме пълна система с осем хеликоптера за спешна помощ, съобщи изпълнителният директор на „България хели мед сървиз” Димчо Добрев

[post-views]
До април 2026 г. трябва да имаме пълна система с осем хеликоптера за спешна помощ, съобщи изпълнителният директор на „България хели мед сървиз” Димчо Добрев

До април 2026 г. България трябва да има пълна система с шест хеликоптера за спешна помощ по въздуха, и още два, които ще пристигнат по договора с производителя „Леонардо“ АД, съобщи изпълнителният директор на „България хели мед сървиз” ЕАД Димчо Добрев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той обясни, че четири от тях ще бъдат снабдени и с лебедка. Първият хеликоптер, съгласно договора, не е оборудван с лебедка, уточни Добрев.

Хеликоптерите ще бъдат разположени в шест оперативни бази, които да покриват цялата територия на страната. Базите са така избрани, че всяка част от територията на страната да се порива поне от два хеликоптера, каза Добрев.

По думите му, до края на годината ще придобием още два хеликоптера за спешна помощ по въздуха. „Вторият ще пристигне до края на ноември, а третият до края на декември. В началото на 2025 г. считаме, че те ще бъдат в оперативна готовност“, посочи Добрев. 

„Вчера имахме среща с Емил Нешев от Планинската спасителна служба. На път сме да подпишем меморандум с ПСС за сътрудничество“, каза той. 

Добрев добави, че нощните полети на този етап няма как да се случат, защото е необходимо да се натрупа опит при дневните полети. Имаме 12 пилоти, които са подготвени за типа хеликоптер. Ще започнем да оперираме с пет за носене на дежурства, обясни той.

По думите на Добрев, до края на годината се очаква да са готови и всички хеликоптери площадки в страната.

Вчера Спешната въздушна медицинска помощ реализира първата си мисия. Пациент в тежко състояние беше транспортиран от Шумен до София. Директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Димитър Петков каза за БТА, че акцията за първи път се извършва от български екипаж, като времето, за което е извършено транспортирането на пациента от хеликоптерната площадка до линейката, е било три минути.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани