Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел е близо до решение за офанзива по границата с Ливан

[post-views]
Израел засилва военната си офанзива в ивицата Газа

Израел е готов за офанзива по северната граница с Ливан и е близо до взимането на решение за това, заяви началникът на генерания щаб, докато движението „Хизбула“ заяви, че не се стреми към разширяване на конфликта, но е готово да води всяка война, която му бъде наложена, предаде Ройтерс.

Конфликтът между „Хизбула“ и Израел, който се води успоредно с войната в Газа, се засили през последните дни, което увеличава опасенията, че може да се стигне до още по-широка конфронтация между тежко въоръжените противници.

Началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви заяви, че Израелските сили за отбрана (IDF) са готови да преминат към настъпление в северната част на страната.

„Ние сме готови след много добър процес на обучение до ниво на учение на Генералния щаб да преминем към настъпление в северната част на страната“, каза той в записано изявление. „Наближаваме точката да вземем такова решение.“

Военните действия между Израел и „Хизбула“ са най-тежките, откакто те водят война през 2006 г., и десетки хиляди хора от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си.

„Хизбула“, което е съюзник на палестинската войнствена групировка „Хамас“, казва , че нанася удари по Израел в подкрепа на палестинците, намиращи се под ударите на израелски бомбардировки в Газа. По-рано тя е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре.

Заместник-лидерът на „Хизбула“ шейх Наим Касем заяви пред „Ал Джазира“, че решението на групировката не е да разширява войната, но ще води такава, ако му бйде наложена.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани