Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камарата на представителите в САЩ одобри санкции срещу Международния наказателен съд заради исканите арести на израелски министри

[post-views]
Камарата на представителите в САЩ одобри санкции срещу Международния наказателен съд заради исканите арести на израелски министри

Доминираната от Републиканската партия Камара на представителите в САЩ одобри законодателство, което предвижда санкции срещу Международния наказателен съд (МНС) заради решението на прокурора му да поиска арест на израелски министри заради войната в ивицата Газа, предаде Ройтерс. 

Текстът мина в долната камара на Конгреса с 247 гласа „за“ при 155 „против“, като 42-ма представители на Демократическата партия подкрепиха мярката, предложена от републиканците. Сред републиканците никой не гласува против, но двама се въздържаха.

Не се очаква законът да влезе в сила. Той обаче отразява продължаващата подкрепа за Израел в Конгреса, въпреки нарастващите международни критики срещу израелската военна кампания в Газа, отбелязва Ройтерс.

Текстът не се очаква да бъде изпратен за гласуване в Сената, доминиран от Демократическата партия на президента Джо Байдън, въпреки че миналия месец Белият дом разкритикува решението на МНС за исканите арести.

Законодателството, гласувано символично от Камарата на представителите, предвижда санкции за хора, участващи в съдебни преследвания на американци или граждани на съюзнически държави, които не са членове на МНС, включително Израел. То също така би забранило на служители на МНС да влизат в САЩ и да сключват сделки за имущество в страната.

Миналия месец, седем месеца след началото на войната в Газа, прокурорът на МНС Карим Хан каза, че има разумни основания да се смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и трима лидери на „Хамас“ „носят наказателна отговорност“ за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Нетаняху заяви, че решението е абсурдно и че този ход е бил насочен изцяло срещу Израел.

Страната предприе мащабна въздушна и сухопътна офанзива в ивицата Газа, като се зарече да унищожи палестинската ислямистка групировка „Хамас“ след нейната атака в Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а над 250 бяха отвлечени според Израел. Около 120 заложници все още остават в Газа.

При израелската военна кампания са били убити над 36 000 палестинци в гъстонаселената палестинска територия, по данни на контролираното от „Хамас“ здравно министерство, което твърди, че хиляди тела остават затрупани под развалините.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани