Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Норвежкият парламент постигна съгласие за „исторически“ бюджет за отбрана

[post-views]
Норвежкият парламент постигна съгласие за "исторически" бюджет за отбрана

Норвежкият парламент одобри единодушно планове за драстично увеличаване на бюджета за отбрана през следващите 12 години, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Планът предвижда допълнителни 600 млрд. норвежки крони (56,9 млрд. долара) през следващите дванадесет години за укрепване на въоръжените сили на страната. Партиите се споразумяха и за увеличение с 11 млрд. крони, с което общите разходи ще достигнат 611 млрд. крони.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре определи направените от парламента промените в плана за отбрана като „исторически“. „Това е важен сигнал за нашите съюзници и други страни, че Норвегия е единна в укрепването на своята отбрана“, каза  вчера Стьоре. Той отбеляза, че за първи път всички партии в парламента са постигнали съгласие по план за укрепване на отбранителните сили.

Първоначално през април правителството предложи придобиването на пет нови подводници, но парламентът добави още една подводница и система за противовъздушна отбрана с голям обсег.

Норвегия смята да изразходва около 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през 2036 г., което надхвърля настоящата цел на НАТО  – поне 2% то БВП. Очаква се новият план за отбрана да бъде одобрен на 11 юни.

Членуващата в НАТО Норвегия граничи с Русия в района на Северния полярен кръг и нахлуването на Русия в Украйна преди две години изплаши скандинавската страна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани