Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна вече не позволява на своите подлежащи на мобилизация и живеещи в чужбина граждани да пътуват свободно

[post-views]
Украйна вече не позволява на своите подлежащи на мобилизация и живеещи в чужбина граждани да пътуват свободно

От 1 юни Украйна вече не позволява на подлежащите на мобилизация украински мъже, живеещи в чужбина, да напускат свободно страната, ако се окажат отново на нейна територия, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това се прави с цел Киев да попълни редиците на армията си, която воюва с Русия.

„Украинските граждани, които са напуснали Украйна за повече от три месеца, вече няма да бъдат включвани в категорията на хората, изключени от регистъра на наборните войници /…/ и са длъжни да се регистрират в армията в рамките на 30 дни“, заяви днес пред АФП говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко.

Промяната в закона има за цел да попречи на украинските притежатели на разрешителни за пребиваване в чужбина да напускат страната, докато преди влизането на закона в сила на 1 юни, няколко дни след спорното намаляване на възрастовата граница за мобилизация на 25 години, те можеха да пътуват свободно.

„Тази разпоредба се прилага за украински граждани от мъжки пол на възраст между 18 и 60 години“, посочи Демченко пред АФП.

Новият закон трябва да даде възможност на армията да попълни редиците си, след като украинският президент Володимир Зеленски призна пред АФП в средата на май, че страната му изпитва недостиг на войници, което се отразява на бойния дух на изтощените след две години война украински войски.

От своя страна, вчера американското посолство в Киев „посъветва“ своите граждани с двойно американско и украинско гражданство, които са от мъжки пол и на възраст между 18 и 60 години, да не пътуват до Украйна с риск да не могат да напуснат страната, като посочи, че украинският закон „не признава двойното гражданство“.

„Съществува изключително висок риск да не ви бъде позволено да напуснете страната“, предупреди посолството в изявление.

Изправена пред недостиг на оръжия и войници в момент, когато Русия засилва атаките си на фронтовата линия, Украйна се опитва да попълни редиците на армията си след повече от две години война срещу руската армия, която е по-добре въоръжена и пренебрегва загубите си.

При това доброволците, желаещи да се присъединят към украинската армия, са рядкост, като най-мотивираните са се присъединили към военните части основно в началото на руската инвазия през февруари 2022 г., посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани