Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не сме съгласни с Макрон за Украйна, против ескалация сме, заяви италианският външен министър

[post-views]
Не сме съгласни с Макрон за Украйна, против ескалация сме, заяви италианският външен министър

Италия не подкрепя предложението на френския президент Еманюел Макрон да се изпращат военни инструктори в Украйна и е против всякакви форми на ескалация в руско-украинската война, заяви днес в национален ефир вицепремиерът и външен министър Антонио Таяни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

„Путин провежда предизборна пропаганда. Ние сме за уважаване на украинската независимост, но няма да изпращаме войници в Украйна и няма да изпращаме оръжие на руска територия“, заяви Таяни. „Позицията на Макрон не е тази на Италия. Ние не следваме никого: ескалацията трябва да се избягва. Не сме във война с Русия“, допълни той.  „В момента се води предизборна кампания и Путин се опитва да разедини Европа, която е единна по въпроса“, заключи вицепремиерът.

Макрон по-рано на няколко пъти заяви, че в бъдеще ще е необходимо разполагане на  сили на НАТО в Украйна.

Обсъждайки друга тема – скорошната нападка от коалиционния партньор и лидер на дясната партия „Лига“ Матео Салвини, който го обвини, че разцепва коалицията заради Украйна, Таяни, който е лидер на дясноцентристката „Форца Италия“, заяви: „Разбирам предизборните нотки на Салвини, който се опитва да привлече гласове: аз съм външен министър, не мога да използвам вулгарности срещу президент на друга държава. Аз съм италиански патриот, служил съм в армията, работил съм в оперативния отдел на НАТО. Не влизам в спор, но не приемам уроци от никого, когато говоря за родината си Италия“.

Бившият председател на Европейския парламент и двукратен европейски комисар Таяни, който е на 70 г.,  е бивш пилот от военната авиация и журналист по образование.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани