Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна има правото да удря цели в Русия, заяви генералният секретар на НАТО

[post-views]
Украйна има правото да удря цели в Русия, заяви генералният секретар на НАТО

Украйна има право според международното право да поразява военни цели в Русия, за да се защитава, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, по време на посещение в най-новата страна членка на алианса – Швеция.

„Украйна има правото на самоотбрана“, каза Столтенберг по време на съвместна пресконференция с премиера на Швеция Улф Кристершон във военна база край Стокхолм.

„Правото на самоотбрана включва и правото да се удрят легитимни военни цели на територията на атакуващата страна, на агресора, в този случай – на Русия“, допълни той.

По-рано тази седмица Кремъл заяви, че западните държави, предоставящи на Украйна оръжие за удари по руска територия, ще трябва да очакват руска реакция, като президентът Владимир Путин каза, че обмисля да въоръжи в отговор противници на Запада, отбелязва Ройтерс.

„Това е война, след като Русия атакува мирна, демократична и съседна Украйна, която никога не е била заплаха за Русия. Безспорно е, че Украйна има правото да поразява цели на руска територия“, заяви Столтенберг.

Актуалната информация за НАТО следете 👉 🔗  https://www.nato.int/; https://www.nato.int/cps/en/natolive/structure.htm; https://natolibguides.info/mcs

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани