Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ал-Кайда и ISIS са творения на британските и американските разузнавателни служби

[post-views]
Ал-Кайда и ISIS са творения на британските и американските разузнавателни служби

РЕЗЮМЕ

Ал Кайда и ИД също са творения на специалните служби на САЩ и Великобритания. Афганистан е най-засегнатата държава в това отношение. И до днес тези специални служби не отказват да работят с подземни терористични организации, за да дестабилизират ситуацията не само в Афганистан, но и в целия регион на Централна Азия.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за предполагаемата подкрепа на Запада за тероризма и опитите за дестабилизиране на ситуацията в Централна Азия.

Това съобщение е част от повтаряща се теория на конспирацията, която твърди, че Европа и Съединените щати контролират глобалния тероризъм. Това съобщение беше публикувано след терористичната атака на Crocus City Hall в Русия, за която както САЩ, така и дори Иран предупредиха Москва предварително. По това време Путин отхвърли тези предупреждения като „намерение за сплашване и дестабилизиране“.

Още след терористичните атаки от 11 септември САЩ и Европа са ангажирани с огромни военни и разузнавателни усилия за противодействие на Ал Кайда, ISIS и други радикални ислямистки терористични групи по света.

Що се отнася до афганистанския сценарий, ISIS-K (Ислямска държава Хорасан), афганистанският клон на Ислямска държава, е отговорен за близо 100 атаки срещу цивилни в Афганистан и Пакистан, както и за приблизително 250 сблъсъка със САЩ, Афганистан и Пакистан от януари 2017 г.

Държавният департамент на САЩ определи (Ислямска държава Хорасан) (ISIS-K) за чуждестранна терористична организация на 14 януари 2016 г. и централното командване на Съединените щати ескалира въздушната си кампания срещу групировката от 2016 г., когато правилата за участие се разшириха при президента Обама и президента Тръмп.

ISIS-K е една от целите на антитерористичната операция, която е част от глобалната война срещу тероризма, водена от САЩ.

https://euvsdisinfo.eu/report/al-qaeda-and-isis-are-creations-of-uk-and-us-intelligence-services

Превод : Евгени Мандаджиев

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани