Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕСПЧ разглежда руската агресия срещу Украйна и свалянето на полет MH17

[post-views]
ЕСПЧ

„Масови и ужасни“ нарушения на правата на човека: украинското и нидерландското правителство представиха аргументите си в полза на осъждането на Москва за военните ѝ агресии от 2014 и 2022 г. и унищожаването на полет MH17 на малайзийските авиолинии, предаде АФП.

В препълнената Голяма камара на Международния съд по правата на човека (МСПЧ) в Страсбург само 11-те места, запазени за представители на Кремъл, останаха незаети, тъй като Русия реши да не отговаря повече на исканията на съда малко след началото на войната в Украйна.

След като Москва не представи причини, с които да обясни отсъствието си, беше взето решение за продължаване на изслушването, за да се даде възможност за „добро правораздаване“, заяви в увода председателят – ирландецът Сиофра О’Лиъри.

Пред 17-те съдии Ирина Мудра, заместник-директор на канцеларията на президента Володимир Зеленски, осъди „масовите и системни нарушения на правата на човека“, извършвани от Русия в Украйна.

„Поведението ѝ напомня това на Германия между 1939 и 1945 г.“, каза тя, посочвайки руския стремеж да „унищожи Украйна като държава и украинците като нация“.

Представителите на Киев припомниха как от 2014 г. насам „агитатори са били докарани в Донбас, за да участват в метежа“ и са извършвали „убийства на цивилни и отвличания“, както и „актове на изтезания“ на задържани лица.

Те припомниха „широкомащабното нахлуване“, извършено от февруари 2022 г., и „безразборното и непропорционално“ използване на сила срещу цивилни граждани и тяхната собственост, като посочиха примерите с Буча, Мариупол и Ирпин, както и „нарушаването на хуманитарните коридори“, по-специално в Запорожие.

След тях представителите на нидерландското правителство представиха своите виждания относно унищожаването с ракета на 17 юли 2014 г. на полет MH17 от Амстердам за Малайзия, свален в Донецка област, в Донбас, което доведе до 298 жертви.

Двадесет и шест държави, сред които почти всички членове на ЕС, представиха своите наблюдения по време на процедурата. От тяхно име Хенриете Буш, представителка на норвежкото правителство, изрази „недвусмислената си подкрепа за Украйна“ и настоя за „най-строго осъждане на грубите нарушения, извършени от Русия“.

Русия, която вече не е страна по Европейската конвенция за правата на човека от 16 септември 2022 г., остава отговорна пред ЕСПЧ за нарушения, извършени преди тази дата, припомня АФП.

Решението на съда се очаква след няколко месеца.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани