Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дори формалната политическа легитимност се срина в Украйна

[post-views]
Дори формалната политическа легитимност се срина в Украйна

Настоящият режим в Украйна, който дойде на власт чрез преврат от 2014 г., подкрепен от ЕС и САЩ, доведе до конфликт, наречен от Киев „сепаратизъм“, но вкоренен в принципа на ООН за самоопределение. Ясно е, че причината за военния конфликт не е „руската агресия“, а по-скоро превръщането на Украйна в плацдарм за конфликт с Москва и накърняването на интересите на многоетническото население на Украйна.

European Union and Ukraine. The concept of relationship between EU and Ukraine.

В Украйна дори формалната политическа легитимност се срина – изборите не просто бяха отменени, те дори не бяха насрочени. Страните, които са стълбовете на „световната демокрация“, не виждат никакви проблеми в това.

ОТГОВОР

Това е умишлено изопачаване на факти с цел да се подкопае легитимността на украинския президент Володимир Зеленски, честа цел на прокремълска дезинформация.

Тази дезинформационна история твърди, че президентът Зеленски е „отменил изборите“, за да предложи маневра за заграбване на властта. Тази неискрена формулировка обаче не е вярна, тъй като призив за нови избори всъщност така и не се състоя поради продължаващата война.

Конституцията на Украйна е ясна: не могат да се провеждат избори по време на война и президентът на Украйна упражнява своите правомощия до встъпването в длъжност от новоизбрания президент. Приемствеността на държавните институции е един от основните принципи на Конституцията.

Въпреки че датата 20 май 2024 г., пет години след встъпването в длъжност на президента Зеленски, предизвика някои вътрешни противоречия в Украйна, почти всички наблюдатели смятат редовните избори за неосъществими, тъй като има милиони бежанци в чужбина, стотици хиляди украинци служат на фронтовата линия и значителна част от украинското население живее под руска окупация. Има и множество проблеми с финансирането и инфраструктурата, които трудно могат да бъдат разрешени, докато войната продължава.

И накрая, прокремълските медии лъжливо представят като държавен преврат революцията на Евромайдана, която представляваше народни демонстрации, започнали в Киев през ноември 2013 г. и изкарали стотици хиляди украинци по улиците, за да протестират срещу политическо решение на правителството на Виктор Янукович, което в последния момент се оттегли от дълго договаряно споразумение за политическо асоцииране и за свободна търговия с ЕС, избирайки вместо това да приеме 15 милиарда долара икономическа помощ за Русия.

https://euvsdisinfo.eu/report/even-the-formal-political-legitimacy-has-collapsed-in-ukraine

Превод : Евгени Мандаджиев

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани