Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екзоскелет помага на артилеристи и сапьори

[post-views]
Екзоскелет помага на артилеристи и сапьори

Уникална разработка представи Институтът по отбрана на изложението „Хемус 2024”

Екзоскелет, който може да облекчи работата на артилеристи, сапьори и други специалисти в армията, беше представен по време на международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024” в Пловдив. Иновативната разработка е дело на частна фирма стартъп и Института по отбрана (ИО) „Проф. Цветан Лазаров”.

Екзоскелетът

може да облекчи и улесни работата

на военнослужещите на всички позиции в армията, които изискват носене и преместване на тежки изделия. Става дума например за пълначи на артилерийски системи, които пренасят тежки снаряди до оръдието, за сапьори, облечени с тежки защитни костюми, за логистични дейности и т. н. Екзоскелетът може да се използва навсякъде, където се изисква тежка физическа сила, казва подполковник доц. д-р Илиян Хутов – директор на дирекция „Развитие на въоръжението, техниката, тиловите имущества и материали” в Института по отбрана. По думите му обаче иновативното изделие е подходящо да се използва само върху твърда настилка или под на сграда, но не и в кал и мека почва. „Така че войникът си остава основата за общовойсковия бой. Но тези средства като екзоскелета имат все по-голямо приложение във военната област – основно в логистичната и някои спомагателни дейности, които изискват тежка физическа активност от военнослужещите”, пояснява подполковник Хутов.

Той разказва, че изделието е разработено и тествано по една от програмите за научноизследователска дейност в Министерството на отбраната, чрез която се изследват възможностите за използване на екзоскелети във Въоръжените сили. Практическата разработка е извършена в периода 2019–2023 г. През 2019 г.

първият прототип на изделието

е бил представен по време на комплексни сравнителни изпитания в център за усъвършенстване на НАТО в Словакия. Българският прототип тогава заел второ място след американска разработка, внедрена от канадци, чиято инвестиция била над $20 млн. При това изделието първенец било със стойност $200 000 и било ергономично изготвено за конкретен човек, докато друг не може да го носи.

Представеният на „Хемус 2024” екземпляр е седми вариант на разработката. „При нашия екзоскелет нещата са много по-универсални. Той е и несравнимо по-евтин. След това бяха изработени няколко прототипа. Като вид вече е много по-облекчен. Възможностите за закрепване са доста по-универсални. Могат да го носят хора с различно тегло”, казва подполковник Хутов.

По време на изложението в Пловдив изделието беше демонстрирано пред щанда на ИО от младеж, оборудван с екзоскелета, държащ без видими усилия учебен снаряд. Оказа се, че това е един от разработчиците на изделието – Явор Гегов. Заедно с брат си – Антон Гегов, те са създали екзоскелета. „Ние сме частна фирма, която разработва този продукт.

Имаме си инвеститори

които подкрепят това начинание и го изработваме в Хасково. Там се намираме в момента и развиваме тази разработка”, казва Явор. Той е инженер-конструктор. Завършил е машинно инженерство и нанотехнологии в Глазгоу, Великобритания.

Брат му Антон е инженер по данните – програмист. Завършил е компютърни науки в Техническия университет в София. Фирмата на двамата конструира и изработва опаковъчни машини. Но в свободното си време разработваме този екзоскелет, казва Антон.

Свързали се с ИО, след като в интернет прочели обявените изисквания по проекта. Сега двамата братя – инженери, разработват и усъвършенстват екзоскелета, а ИО, както казва Явор: „Сертифицира, тества, критикува, коригира нещата. Реално те дават оценката на този продукт. Работим с тях по параметри и изисквания”.

От 5 години младежите работят по изделието. Но преди това – може би от 8 години, още като студент, имах идея за такава разработка, споделя Явор. „В университета имаше голям интерес за неелектрифицирани и немоторизирани спомагателни средства за транспорт на неща. Конкретно бяха по-скоро колички с висока проходимост. И оттам вече се разви тази идея за нещо, което всъщност ходи”, обяснява той.

По думите му усещането при ползване на екзоскелета е като придвижване със ски костюм. „Защото самата машина си има обем, с който

човек трябва да се съобразява

Това е може би най-голямата особеност. И самият баланс – когато носиш нещо, трябва да имаш предвид, че вече си значително по-тежък. Когато взимаш завои, качваш се, слизаш, да не забравяш, че имаш допълнително тегло”, обяснява Явор и за илюстрация на думите си с видима лекота прави тичешком кръгче пред щанда на ИО.

Тази разработка е патентована в световната патентна организация в Швейцария, при това от първия път, което е рядко срещано за подобни процедури, казва подполковник Хутов. Този екзоскелет е нещо уникално като идея, при тях не беше постъпвало нещо подобно, допълни той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани