Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каските на войската покриват нормите за защита

[post-views]
Каските на войската покриват нормите за защита

Милен ЛЮБЕНОВ

Каските и бронежилетките, използвани от военнослужещите в Българската армия, покриват нормите за защита. Това удостоверяват и гарантират специалистите от ИО, които извършват изпитания на войсковата екипировка. Каски, бронежилетки и плочи за тях – всичките с видими следи от попадения от куршуми и осколки, бяха представени на щанда на ИО по време на изложението „Хемус 2024”.

Проведени са балистични тестове по съответните международни стандарти с тези каски и бронежилетки, казва Милен Любенов от изпитвателната лаборатория на ИО и посочва към експонатите, разказвайки за тестовете: „Ето, на тази бронежилетка са тествани гъвкавите панели плюс бронираните плочи, които се поставят вътре. А тези военни каски са тествани с куршуми, както и с фрагменти, имитатори на осколки. Бронеплочите пък са от различните нива на защита, които също са тествани със съответните патрони”.

По думите му експонираните каски покриват нормите според стандартите. Положителен е и резултатът при бронеплочите. „Нямаме наличие на пробив и остатъчният отпечатък в подложния материал е в нормата. При меките панели е по същия начин – всичко е наред, всичко се изпълнява по стандарт, всичко си е в нормата. Цялата тази екипировка е на въоръжение в Българската армия”, заявява Любенов.

Конкретно за бронежилетките той пояснява, че те се изпитват с два вида боеприпаси и с хладно оръжие. Боеприпасите обикновено са от калибър 9×19, което е стандартен боеприпас и 44 „Магнум” или 7,62×22 „Токарев”. „Бронеплочите се изпитват със сериозния калибър 7,62×54, в случая е използван бронебойно-запалителен. Имитаторите на осколки, на фрагменти са съгласно американски стандарт с тегло 1,1 г. Там се гони един тест за надеждност, при който трябва да има еднакъв брой спрени и пробили изстрели. После скоростите на тези изстрели се залагат във формула и се определя 50% вероятността да направи пълен пробив или да има частичен пробив”, казва Любенов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани