Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите от Г-7 изразиха решимостта си да се справят с глобалните предизвикателства

[post-views]
Лидерите от Г-7 изразиха решимостта си да се справят с глобалните предизвикателства

Лидерите на страните от Г-7 се фокусираха върху въпросите на миграцията, изкуствения интелект, икономическата сигурност и Индийско-тихоокеанския регион вчера, на втория и последен ден от срещата си в Италия, предаде Асошиейтед прес.

На срещата бяха обсъдени и други важни теми, като например оказването на финансова помощ на Украйна, войната в ивицата Газа, климатичните изменения, Иран, ситуацията в Червено море, половото равенство и индустриалната и икономическа политика на Китай.

„Работим заедно и с други, за да се справим с належащите предизвикателства на нашето време“, се казва във финално комюнике на лидерите от Г-7, в което те подчертават солидарността си с Украйна, подкрепата си за сделка, която би довела до спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа, инвестирането в устойчива инфраструктура в Африка.

Една от основните теми, които бяха обсъдени на срещата, беше миграцията, като лидерите говориха за различни начини за борба с трафика на хора, както и за увеличаване на инвестициите в страните, от които идват мигрантите. Темата беше от особена интерес за домакина Италия, която е разположена на един от основните мигрантски маршрути, по които хората стигат от Африка, Близкия изток и Азия до Европейския съюз, отбелязва АП.

Освен страните от Г-7 в срещата, по покана на Италия, участваха няколко африкански лидери, сред които президентите на Алжир, Кения и Тунис. Тяхното присъствие бе свързано с дневния ред на италианския премиер Джорджа Мелони по въпросите на миграцията и инициативите ѝ за развитие на страните, от които идват мигранти.

Правозащитни организации обаче заявиха, че се наблюдава липса на амбиция за оказването на подкрепа на развиващите се страни, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани