Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон: Кръгът на страните, участващи в мирния процес в Украйна, трябва да се разшири

[post-views]
Макрон: Кръгът на страните, участващи в мирния процес в Украйна, трябва да се разшири

Кръгът на страните, участващи в процеса на работа по мирния план за Украйна, трябва да бъде разширен, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон говори по време на срещата на световни лидери в централната част на Швейцария, свикана с цел да се подпомогне изработването на път към мир за Украйна.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц се изказа в подкрепа на включването на Русия в мирния процес за Украйна, предаде ДПА.

„Вярно е, че мирът в Украйна не може да бъде постигнат без участието на Русия“, заяви Шолц на мирната конференция в Швейцария.

В същото време той призова Русия да се изтегли напълно от частично окупираната Украйна.

„Русия може да сложи край на тази война днес или по всяко време, ако спре нападенията си и изтегли войските си от Украйна“, добави Шолц.

Досега Русия отказва да се вслуша в призивите за мир въз основа на международното право и Устава на ООН, коментира ДПА.

Повече от две години след началото на руската инвазия в Украйна срещата на върха в Бюргенщок, планински курорт над езерото Люцерн, има за цел да проучи начините за постигане на мир в Украйна.

В нея участват повече от 90 страни. Русия обаче не е поканена. Китай, най-важният съюзник на Русия, отмени участието си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани