Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън призовава за прекратяване на огъня в Газа в посланието си по повод мюсюлманския празник Курбан байрам

[post-views]
Байдън призовава за прекратяване на огъня в Газа в посланието си по повод мюсюлманския празник Курбан байрам

В посланието си към мюсюлманите в навечерието на празника Курбан байрам орезидентът на САЩ Джо Байдън защити подкрепения от страната му план за прекратяване на огъня в Газа, като го определи като най-добрия начин да се помогне на цивилните, станали жертва на „ужасите на войната между „Хамас“ и Израел“, предаде Франс прес.

„Бяха убити твърде много невинни хора, включително хиляди деца. Семейства избягаха от домовете си и видяха как общностите им са разрушени. Скръбта им е огромна“, пише в прессъобщението на Байдън, публикувано по повод Празника на жертвоприношението, най-големият в мюсюлманския календар, известен още като Курбан байрам. С него се отбелязва жертвата, която Бог поискал от Авраам в замяна на живота на сина му, който в крайна сметка бил пощаден.

„Твърдо вярвам, че предложението на Израел към „Хамас“ за прекратяване на огъня в три фази, подкрепено от Съвета за сигурност на ООН, е най-добрият начин да се сложи край на насилието в Газа и в крайна сметка да се сложи край на войната“, добави президентът – демократ.

На 31 май Джо Байдън обяви план, чиято първа фаза предвижда шестседмично прекратяване на огъня, съпроводено с изтегляне на Израел от гъсто населените райони на ивицата Газа, освобождаване на някои заложници и освобождаване на палестинци, хвърлени в затвора от Израел. САЩ настояват Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, което управлява Газа от 2007 г., да приемат официално проекта, който беше одобрен от Съвета за сигурност на ООН миналата седмица.

В посланието си американският лидер изтъква и американските усилия за „защита на правата на други мюсюлмански общности“, „изправени пред преследване“, като рохингите в Мианмар и уйгурите в Китай. Той също така заяви, че „работи за мирно разрешаване на ужасния конфликт в Судан“, в който от април 2023 г. се сблъскват редовната армия и паравоенна група.

Освен това Байдън пое ангажимента да води борба с ислямофобията на вътрешния фронт. Американците мюсюлмани представляват ключова електорална общност за демократа, който се надява да бъде преизбран в Белия дом през ноември срещу съперника си от Републиканската партия, бившия президент Доналд Тръмп.

„Моята администрация разработва национална стратегия за противодействие на ислямофобията и подобни форми на предразсъдъци и дискриминация, които засягат не само мюсюлманите, но и арабите, сикхите и южноазиатците“, обяви Джо Байдън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани