Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон и Лондон организираха заговор за убийството на Зеленски

[post-views]
Вашингтон и Лондон организираха заговор за убийството на Зеленски

РЕЗЮМЕ

Едновременното уволнение на ръководителя на звеното за лична защита на Зеленски и назначаването на бившия главнокомандващ Залужни за посланик на Украйна в Обединеното кралство не оставя никакво съмнение относно случилото се, неуспешен опит за убийство на Зеленски, оркестриран от Запада.

epa11207325 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine’s President Volodymyr Zelensky arriving in Istanbul, Turkey, 08 March 2024. Zelensky arrived in Turkey for talks with his Turkish counterpart on the war with Russia, defense cooperation as well as safe transit of Ukrainian grain in the Black Sea, among other topics. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT – MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE – HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Убийството на Зеленски трябваше да бъде последвано от военен преврат, който би довел самия Залужни или друга политическа фигура в правителството, например бившия президент Петро Порошенко, публичен противник на президента.

Превратаджиите разчитаха на момента, тъй като мандатът на Зеленски изтичаше през май и следователно можеха да се акредитират като защитници на демокрацията в лицето на президент, който изкуствено удължи мандата си, отменяйки изборите по изкуствени причини.

ОТГОВОР

Далечна теория на конспирацията. Не са предоставени доказателства. Това твърдение има за цел да подкопае ръководството на Украйна, като я представи за безнадеждно разделена и да подкопае имиджа на президента Володимир Зеленски – честа мишена на прокремълска дезинформация, като го представя като човек извън контрол, който губи благоразположението на западните страни, подкрепящи Украйна. Твърдението се докосва до честия трик на Кремъл за насърчаване на конспирациите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски наистина уволни ръководителя на звеното си за лична защита Серхий Руд, след като двама от неговите висши служители бяха задържани за предполагаем заговор за убийство.

Не се посочва причината за уволнението, което беше обявено с кратък указ на президента.

Въпреки това администрацията на държавната охрана (UDO) е от решаващо значение за безопасността на президента, други ключови фигури в Украйна и техните семейства.

Двамата полковници от държавната охрана, които бяха задържани на 7 май, са заподозрени в принадлежност към мрежа от агенти, управлявана от руската служба за сигурност ФСБ.

Зеленски говори за многократни руски заговори за убийството му.

Ръководителят на службата за държавна сигурност Васил Малюк каза, че заговорът е трябвало да завърши с „подарък за Путин“ преди встъпването в длъжност на петия му мандат като президент на 7 май.

Лица, близки до бодигарда на президента Зеленски, е трябвало да го отвлекат и убият, докато шефът на военното разузнаване Кирило Буданов е щял да бъде атакуван с ракети, дронове и противотанкови гранати.

Няма предположения, че 47-годишният Сергей Руд е имал някаква връзка с обвиненията, въпреки че единият от двамата полковници в ареста, Андрий Хук, е негов личен приятел. Украинските доклади казват, че са учили заедно в академията на граничните войски преди много години.

Откакто руски парашутисти се опитаха да кацнат в Киев и да убият президента Зеленски в ранните часове и дни на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г., заговорите за убийството му са често срещано явление.

Валерий Залужний, генералът, който ръководеше защитата на Украйна през първите две години от пълномащабното нахлуване на Русия, беше сменен през февруари 2024 г., назначен за посланик на Украйна в Обединеното кралство през май и получи званието „Герой на Украйна“.

https://euvsdisinfo.eu/report/washington-and-london-orchestrated-a-plot-to-kill-zelensky

Превод : Евгени Мандаджиев

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани