Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Единственият училищен автомат е в Габрово

[post-views]
Единственият училищен автомат е в Габрово

Пламен Трифонов е ученик в 11. клас и командир на XIV ученически гвардейски отряд в Габрово при Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“. В училището имат две организации, свързани с армията, другата е Клуб „Приятели на Българската армия и НВУ (Национален военен университет) към 61-ва Стрямска механизирана бригада. Разговаряхме с Пламен за бъдещото кариерно развитие и изборът на професионален път, който може и да е в редиците на БА.

„В двата клуба се извършва подбор по успех и дисциплина, както и активно участие в училищния живот. Запалихме се по това с церемониите по издигане на националното знаме, национални празници и тържествените зари-проверки в Габрово и Априлци. Много от учениците, които участват в тези клубове, имат намерение да продължат да се занимават с това и да градят кариери в системата на Въоръжените сили. Сега започва кариерното ни ориентиране и се надявам много от нас да изберат Българската армия като своя професия. При нас е и единственият автомат в българско училище, който е направен по специален модел от нашия ръководител, изработен е в завод „Арсенал“ АД и в момента се обучаваме на него с разглобяване и сглобяване“, споделя ученикът. Той не е от онези, на които се налага да им вадиш думите с ченгел, както се казва. Говори убедително, защото знае не само какво казва, но и защо го казва. Гледа ни в очите, откровен е за всичко, гордее се, че е командир, и му харесва да е такъв, но и го заслужава, защото го може и защото му се отдава по право и по заслуги.

„От около две години работим по иновативна програма за работа с младежи за ранно кариерно ориентиране, съобразени с изискванията на Алианса. „Отворени сме за тясно сътрудничеството със сродни български и чуждестранни неправителствени организации, които работят като гражданската гаранция за необратимостта на цивилизационния избор на страната ни.  Нашата цел е да възпитаваме подрастващите в духа на евроатлантическата координатна система от ценности, като превенция срещу политическа оцветеност или рецидиви от миналото. Работата ни е свързана с кариерната ориентация на младежите, които ще изберат да се реализират в структурите на БА. На едно от занятията ни (по договор със 61-ва Стрямска механизирана бригада на учебен център „Тюлбе“) присъства наблюдаващ американски офицер, чието внимание беше привлечено от нашата дейност и постигнатите резултати в подготовката на младежите от Клуб „Приятели на БА и НВУ“, казва Петър Петров, ръководител на клуба.

В Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ бе проведен и Ден на отворени врати. В STEM центъра и спортната площадка на гимназията се извършиха показ на учебно оръжие, демонстрация на умения по строева подготовка и гражданска защита, както и непълно разглобяване и сглобяване на учебения АК-47 за норматив.

Събитието започна с тържествено откриване във фоайето на зала „Възраждане“ на фотографска изложба „Младите гвардейци на града“. Автор е Цветомира Иванова от община Габрово. Изложбата е по случай успешно изпълнения проект по Национална програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната за „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“. Изложбата се състои от кадри с изявите на ученическия гвардейски отряд и клуб „Приятели на Българската армия“, съхранявани в архива на общината и предоставени специално за събитието.

Обучението се извършва по пилотна програма за експериментално военно обучение на ученици от X и XI клас. Разработена е от инструкторите на 61-ва Стрямска механизирана бригада и Професионалния сержантски колеж към Националния военен университет „В. Левски“ – Велико Търново. Обучението се извършва по адаптирана учебна програма за ученици.

„Имаме и отличителни значки с името на гимназията и символа на гвардията. Гвардеецът е представител на държавата – това е четвъртият символ след химна, герба и знамето. Общо сме над 40 човека, които сме ангажирани в тези клубове за приятелство с армията. Организираме полеви лагери и стрелби с автомат „Калашников“, с картечница, с пистолет. Преди това преминахме теоретично обучение за оръжието и работата с него. Учим се да разпъваме палатки, да си приготвяме храна и да пречистим вода за пиене. Валя ни и порой. Затова е много важно началното военно обучение да се развива и да продължава“, сподели още Пламен Трифонов, който вече е един от трайните приятели на Българската армия.

Постигнатите резултати от обучението, което стартира в Габрово,  бяха представени на видеопрезентация с изготвен анализ и отворена дискусия. В обсъжданията между цивилна и военна експертиза се оформи единодушното мнение, че обучението на учителите по начално военно обучение трябва да се осъществява по единен учебен план и програма, утвърдени от министъра на образованието и науката и министъра на отбраната.

Обучението на учителите за придобиване и повишаване на военната квалификация е възможно да се осъществява в Националния военен университет, в професионалните сержантски колежи и в специализираните учебни центрове.

Законът за резерва на Въоръжените сили на Република България, предвиждащ индивидуална и колективна подготовка, не е в колизия с идеята за даване на статут на резервисти на преминалите обучението учители и така те ще могат пълноценно да придобият правоспособност за преподаване на начално военно обучение на ученици от X и XI клас.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани