Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва най-голямото учение на Специалните сили за 2024 година „Stealth Dagger 24“

[post-views]
„Stealth Dagger

Започва най-мащабното за годината национално учение с международно участие на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger 24“.

Двустепенното тактико-специално учение „Stealth Dagger 24“ ще продължи през следващите седмици и ще бъде проведено в различни райони на територията на цялата страна. По време на учението за първи път в нашата военна история ще бъдат оценени едновременно бойните способности на две Тактически групи за Специални операции от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Формированията ще бъдат сертифицирани за носене на дежурство в рамките на новия модел на силите на НАТО.

Целта на учението „Stealth Dagger 24“ е проверка на способностите на участващите щабове и формирования от СКСО в планиране и провеждане на специални операции за въздействие върху цели и обекти от оперативно и стратегическо значение и за противодействие на асиметрични заплахи по стандартите на Алианса.

По време на учението ще се отработват задачи в координация и взаимодействие с компоненти от конвенционалните сили.

Офицер провеждащ учението е заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков.

––

Полковник Иван Райков е заместник-командир на Съвместното командване на специалните операции от 2019 г. Парашутист I клас. Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 1995 г. със специалност „Мотострелкови войски“. През 2008 г. придобива магистърска степен, „Организация и управление на Оперативно-тактически формирования от Сухопътни войски“ във Военна академия „Георги Стойков Pаковски“, гр. София, а през 2018 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“.

Кариерата си на офицер започва в Специалните сили на Българската армия, като преди да поеме задълженията на заместник-командир на СКСО,  преминава през всички основни командни длъжности – командир на взвод „Специални сили“, командир на рота „Специални сили“, командир на батальон „Специални сили“ до заместник-командир на 68 бригада „Специални сили“. Бил е също и началник на отделения „Разузнаване“ и „Бойна подготовка“ в щаба на бригадата. В звание „полковник“ е от 01.08.2018 г.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани