Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелският износ на продукти за отбраната достига рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г.

[post-views]
Израелският износ на продукти за отбраната достига рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г.

Израелският износ на продукти за отбраната е нараснал до рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г., става ясно от правителствен доклад, в който се цитират стотици договори, подписани с различни отбранителни фирми, предаде Ройтерс.

Около 36% от износа е на ракети и системи за противовъздушна отбрана, следван от радари и електронно оборудване, оръжейни станции и пускови установки, заемащи по 11% всеки. Девет на сто от износа на продукти за отбраната се падат на пилотирани самолети и сходна техника, съобщи Министерството на отбраната.

Износът на продукти за отбраната, който беше на стойност 12,5 млрд. долара през 2022 г., се е удвоил през последните пет години.

Министерството съобщи, че износът на тези стоки е станал основен приоритет като част от усилията за засилване на стратегическите отношения в областта на сигурността в световен мащаб, навлизането на нови пазари, премахване на бюрократичните бариери и намаляване на регулациите.

„Макар че нашето производство е съсредоточено основно върху осигуряването на отбранителни способности за подкрепа на нашите войски и защита на нашите граждани… то продължава да търси и области на сътрудничество и износ за международни партньори“, каза министърът на отбраната Йоав Галант.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани