Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инвестират $2,5 млрд. във военна база в Румъния

[post-views]
Инвестират $2,5 млрд. във военна база в Румъния

Започна изграждането на нова военна писта в 57-а авиобаза на румънските военновъздушни сили „Михаил Когълничану“, съобщават от Министерството на националната отбрана на Румъния, цитирани от „Медиапул“. Пистата е проектирана да поддържа тандемни излитания на бойни самолети, но и големи транспортни самолети.

Началото на строителните работи бе дадено с официална церемония в присъствието на ресорния министър Анджел Тълвар.

„Тези инвестиции значително ще разширят оперативните и тренировъчните способности на военновъздушните сили на Румъния и съюзническите страни и значително ще допринесат за развитието на селището Михаил Когълничану чрез създаване на работни места и привличане на важни инвестиции в окръг Констанца“, отбеляза по време на събитието Анджел Тълвар, цитиран от БТА. Според него и колегите му разширяването на авиобазата увеличава ролята на Румъния за укрепване на стабилността в Черноморския регион.

Инвестиционният проект предвижда разширяване на инфраструктурата на летището, включително писти, нова контролна кула, радиомаяк и радионавигационна система, полетен тренажор и хангари. Освен това ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница.

В града ще живеят 10 хил. войници на НАТО със семействата си и помощния персонал на базата. Цената на проекта е $2,5 млрд., той ще заема площ от 2.8 хил. ха и трябва да бъде готов до 2040 г.
В резултат румънската 57-а авиобаза може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа. Въоръжените сили на САЩ я използват от 1999 г. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани