Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

[post-views]
Филипините и Китай си размениха критика, свързана с неотдавнашния сблъсък в Южнокитайско море

Филипински кораб се е сблъскал с китайски кораб в Южнокитайско море, в близост до островите Спратли, суверенитета над които е оспорван от двете страни, предаде Франс прес, като цитира китайската брегова охрана.

„Филипинският снабдителен кораб е пренебрегнал многобройни призиви от китайската страна“ и „се е приближил до китайския кораб по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък“, според изявлението.

Пекин обвини плавателния съд, че „незаконно е проникнал във водите в близост до рифа Ренай“ (китайското име на атола Втори Томас), разположен край островите Спратли.

„Китайската брегова охрана предприе контрамерки срещу филипинския кораб в съответствие със закона“, се допълва в комюникето.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително за води и острови в близост до бреговете на няколко от съседите си, въпреки решението на международен съд от 2016 г.  Филипините, Бруней, Малайзия, Тапван и Виетнам също претендират за няколко рифа и участъци в това море, в някои от които може да се крият богати запаси от петрол.

Китай разполага брегова охрана и други плавателни съдове за патрулиране в Южнокитайско море и е превърнал някои рифове във военни позиции.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани