Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще координира доставките на оръжия за Украйна

[post-views]
НАТО ще координира доставките на оръжия за Украйна

НАТО ще поеме от САЩ координацията на доставките на оръжия за Украйна, съобщи Йенс Столтенберг в навечерието на двудневната среща на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел, в която участва и българският министър на отбраната Атанас Запрянов. „Очаквам, че министрите ще одобрят план НАТО да ръководи координацията на помощта за сигурността и обучението на Украйна. Това е ключов елемент от нашия пакет за Украйна на срещата на върха във Вашингтон през юли заедно с дългосрочен финансов ангажимент“, каза генералният секретар. „Ройтерс“ допълва, че това е опит да бъде защитен механизмът, ако скептичният към помощта Доналд Тръмп се завърне в Белия дом.

Страните от НАТО адаптират своите ядрени способности към настоящата среда на сигурност, каза още Столтенберг. През юни ще бъдат обявени в готовност първите Ф-35 в Нидерландия, подготвени за ядрени мисии, допълни той и посочи, че Алиансът остава предвидим в този сектор, но и че той е последното средство за защита на фона на опасната ядрена риторика и повече ядрени учения от Русия. „Очакваме също така Китай да произведе много по-голям брой ядрени ракети, отколкото в момента, в рамките на няколко години“, допълни Столтенберг. По думите му много от тези ракети са междуконтинентални и могат да достигнат територията на НАТО. Също така са налице ядрената програма на Северна Корея и усилията на Иран.

„Поради всички тези причини ние трябва да сме в състояние да покажем, че нашето ядрено възпиране е ефективно, сигурно и надеждно. Точно това показваме ясно, като модернизираме, правим учения и съобщаваме какво вършим“, изтъкна генералният секретар.

Зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от НАТО също са сред темите, които министрите на отбраната на Пакта обсъждат на срещата в Брюксел.„Видяхме няколко случая на саботаж, опити за палежи, кибератаки, дезинформация и ще работим върху възможностите за отговор. Очаквам те да включват повишаване на информираността, обмяна на разузнавателни данни, ускоряване на защитата на критичната инфраструктура, включително подводната, а също така затягане на ограниченията върху работата на руските разузнавачи в страните членки“, каза Столтенберг. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани