Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ядреното превъоръжаване напредва, докато светът затъва все повече във война, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира

[post-views]
Русия обяви, че е нанесла удари по украински летища, на които според нея трябва да бъдат разположени западни самолети

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от СИПРИ, като призоваха световните лидери „да помислят отново“, предаде Франс прес.

„От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения“, заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Деветте държави с ядрени оръжия, Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на „висока оперативна готовност“ за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90 % от ядрените оръжия в света.

За първи път обаче СИПРИ предупреждава, че Китай разполага с „няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност“, т.е. готови да бъдат използвани незабавно.

„В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история“, предупреди Дан Смит, директор на института. „Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно“.

„Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война“ от  страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на „броя на оперативните ядрени бойни глави“, подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и „вероятно ще се ускори“ през следващите години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани