Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Близо 9000 военнослужещи от НАТО този месец участват във военни учения в района на Балтийско море

[post-views]
Близо 9000 военнослужещи от НАТО този месец участват във военни учения в района на Балтийско море

Близо 9000 военнослужещи от 20 държави членки на НАТО участват този месец във военни учения в района на Балтийско море, който придоби стратегическо значение, след като Русия нахлу в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Швеция, която и преди е участвала в ученията, за първи път този месец участва в маневрите „Балтопс“ като пълноправен член на НАТО след присъединяването ѝ към трансатлантическия военен съюз по-рано тази година. По време на маневрите ще бъде отработено обезвреждане на морски мини, засичане на подводници и морски и въздушни десанти.

Ученията на военноморските сили, военновъздушните сили и сухопътните войски се организират от военноморските сили на НАТО и 6-и американски флот и ще продължат до четвъртък. Те се провеждат в Балтийско море, в Швеция и стратегическия ѝ остров Готланд, както и в Литва, Полша и Германия. В ученията участват 50 военни кораба и 45 самолета и хеликоптера.

По дъното на Балтийско море минават големи газопроводи от Русия и Норвегия до Германия, Полша и други европейски държави. Опасенията за сигурността в района се увеличиха, след като през 2022 г. Русия нахлу в Украйна и увеличи враждебната си дейност в района на Балтийско море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани