Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западът финансира протести и дестабилизира ситуацията в Грузия

[post-views]
Западът финансира протести и дестабилизира ситуацията в Грузия

НАТО се стреми да укрепи позициите си в Кавказ, да получи достъп до каспийски ресурси и пряк достъп до Централна Азия. Те търсят активни антируски действия от Грузия – Западът финансира протести и дестабилизира ситуацията.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив, представящ народното недоволство като водени от Запада протести, в този случай мобилизацията срещу одобрението на така наречения „закон за чуждестранните агенти“ в Грузия. Повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази за предполагаемия постоянно агресивен Запад с антируски дневен ред в Кавказ и други постсъветски страни.

Тези протести са водени от силното отхвърляне сред грузинските граждани на противоречивия „закон за чуждестранните агенти“. Критиците казват, че законодателството отразява закон от 2012 г. в Русия, използван за репресии срещу несъгласието и потискане на НПО и медии, и може да се използва за ограничаване на свободата на изразяване и сдружаване.

Така нареченият Закон за чуждестранните агенти – вдъхновен от подобна репресивна мярка в Русия и който може да застраши демократичните реформи, от които Грузия се нуждае, за да се присъедини към Европейския съюз, изглежда силно непопулярен сред грузинските граждани и протестите бяха насърчавани от коалиция на грузински опозиционни партии. Европейски и международни лидери критикуваха както мярката, така и полицейското насилие срещу демонстранти, което е несъвместимо с демократичните стандарти на ЕС и може да осуети пътя на Грузия към интеграция в ЕС.

Десетки хиляди хора присъстваха на тези протести, включително около 50 000 участници в демонстрация в Тбилиси в средата на май, докато около 200 000 демонстрираха в цяла Грузия. През 2023 г. подобна вълна от протести срещу предишен опит за одобрение на законопроекта наложи оттеглянето на законодателството, сега въведено отново от грузинското правителство.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-west-finances-protests-and-destabilises-the-situation-in-georgia

Превод : Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани