Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия заяви, че скоро ще постигне всички цели на офанзивата си в град Рафах

[post-views]
Израелски танкове навлязоха дълбоко в град Рафах и принудиха хората отново да бягат, съобщиха местни жители

Израелската армия заяви, че скоро ще постигне всички цели на офанзивата си в град Рафах в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Вече са унищожени половината от бойните части на палестинското ислямистко движение „Хамас“, което управляваше ивицата Газа преди нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, се казва в изявлението на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Между 60% и 70% от територията на града в южната част на палестинския анклав вече се намират под „оперативния контрол“ на ЦАХАЛ. Израелската армия смята, че ще са ѝ нужни още няколко седмици, за да завърши военната си операция в града.

Израелската офанзива в град Рафах на границата с Египет започна в началото на май. Израелските сили за отбрана заявиха, че целта им е да унищожат последните бойни части на „Хамас“, припомня ДПА.

Офанзивата предизвика остри противоречия в международната общност, тъй като в началото ѝ  в града имаше над един милион палестинци, като повечето от тях бяха избягали в Рафах от военните действия в други части на ивицата Газа. Почти всички от тях вече са напуснали града и са отишли на запад, където е трудно да бъдат снабдявани с хуманитарни помощи.

По непотвърдени данни на ЦАХАЛ, разпространени вчера, в продължение на 40 дни израелските войски са убили около 550 бойци на „Хамас“ в град Рафах. При сраженията са загинали 22 израелски войници. В хода на операцията е била открита обширна система от тунели и големи количества оръжия и експлозиви. По думите на ЦАХАЛ в Рафах има поне 25 подземни тунела, които пресичат границата с Египет.

Агенция ДПА отбелязва, че не е в състояние да потвърди информацията на израелската армия чрез независими източници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани