Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 20 страни от НАТО ще изразходват поне 2% от БВП за отбрана през 2024 г., каза Столтенберг във Вашингтон

[post-views]
Над 20 страни от НАТО ще изразходват поне 2% от БВП за отбрана през 2024 г., каза Столтенберг във Вашингтон

Над 20 страни членки на НАТО ще изпълнят тази година набелязаната от алианса цел разходите им за отбрана да представляват най-малко 2% от техния брутен вътрешен продукт, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той пристигна във Вашингтон във връзка с подготовката на срещата на върха на НАТО, която ще се състои следващия месец.

В реч пред мозъчния тръст Център „Уилсън“ във Вашингтон Столтенберг каза, че редица страни от НАТО тази година ще изпълнят поставената цел да отделят 2% от своя БВП за разходи за отбрана, като изтъкна, че преди пет години тази страни са били по-малко от 10.

„Това е добре както за Европа, така и за Америка, особено след като голяма част от тези допълнителни средства се харчат тук, в САЩ“, отбеляза Столтенберг и добави, че повече от две трети от отбранителната техника, която Европа е придобила през последните две години, е била закупена от американски компании. Стойността на това въоръжение надхвърля 140 милиарда долара.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че когато през 2014 г. лидерите на страните членки на алианса са се договорили да увеличат разходите си за отбрана до 2% от своя БВП, само три държави са покривали тази цел – САЩ, Гърция и Великобритания. Той припомни, че тогава държавите в алианса са били 28, а днес те са 32.

След като приключи участието си в срещата на мозъчния тръст „Уилсън“, Столтенберг каза пред журналисти, че увеличаването на военните разходи на съюзниците от НАТО е необходимост, наложена от завземането на Крим от Русия през 2014 г. „Това започна много преди пълномащабното нахлуване в Украйна“ през 2022 г., подчерта той.

Столтенберг допълни, че разходите на НАТО за отбрана ще бъдат основна тема на предстоящата срещата на върха на алианса във Вашингтон. Той предупреди, че не може да се допусне отново забавяне на американската военна помощ за Украйна, както стана по-рано тази година. „Ето защо очаквам на срещата на върха нашите лидери да се споразумеят НАТО да ръководи координацията и предоставянето на помощ /…/ на Украйна“, обясни генералният секретар на алианса.

Той посочи, че Китай предоставя на Русия критично важна подкрепа, стремейки се същевременно да поддържа добри отношения със Запада. „Пекин не може да седи на два стола. Ако Китай не промени курса си, съюзниците трябва да го накарат да си плати“, заяви Столтенберг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани