Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова Зеландия ще увеличи военния си принос при наблюдението на санкциите срещу Северна Корея

[post-views]
Нова Зеландия ще увеличи военния си принос при наблюдението на санкциите срещу Северна Корея

Нова Зеландия ще увеличи приноса си към наблюдението на спазването на санкциите срещу Северна Корея, като засили военното си присъствие в японската военноморска база Йокосука, заяви днес министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън, който беше на работно посещение в Япония, предаде Ройтерс.

В изявление Лъксън заяви, че правителството се е ангажирало да изпрати за първи път кораби на въоръжените сили на Нова Зеландия и да изпраща по-често самолети, за да подкрепи наблюдението на санкциите до септември 2026 г.

„Това увеличение отразява значението, което Нова Зеландия отдава на колективните усилия в областта на сигурността, които подкрепят мира и стабилността и международната система, основана на правила, в Индо-тихоокеанския регион“, заяви той.

Правителството в Уелингтън се опитва да засили международната си ангажираност както по дипломатически път, така и с военен принос, а по-рано този месец обяви, че ще изпрати повече войници за мисията на ООН в Южна Корея.

В най-новите правителствени доклади обаче се отбелязва, че въоръжените сили на страната са изправени пред значителни предизвикателства поради високите нива на изтощение след пандемията от КОВИД-19 и остарялото оборудване. Правителството на Нова Зеландия е заделило за отбрана по-малка част от бюджета, но отбеляза, че би искало да увеличи разходите за сектора след публикуването на доклада за отбранителни способности.

В доклада ще бъдат изложени плановете за нови военни разходи през следващите години. 

Днес министърката на отбраната Джудит Колинс заяви пред парламентарна комисия, че е получила копие от проекта по доклада, но се надява, че той ще може да бъде представен пред министрите за одобрение през септември или октомври.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани