Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова рекламна кампания за 50 милиона долара на Байдън е насочена срещу признаването на Тръмп за виновен за тежки престъпления

[post-views]
Майкъл Блумбърг подкрепи Байдън с 20 милиона долара срещу Тръмп

Предизборният щаб на президента на САЩ Джо Байдън ще се насочи към признаването за виновен за тежки престъпления на претендента на републиканците Доналд Тръмп в рамките на рекламна кампания на стойност 50 милиона долара преди първия президентски дебат между двамата кандидати на 27 юни, предаде Ройтерс.

Това са едни от най-големите рекламни разходи в кампанията досега и бележи сериозна промяна в подхода на Байдън към признаването на Тръмп за виновен след първоначалното нежелание на президента да се произнесе по този въпрос, за да избегне ангажиране с правните проблеми на бившия американски президент.

„Репутацията има значение“ е името на 30-секундна реклама, в която се казва, че „тези избори са между осъден престъпник, който се бори само за себе си, и президент, който се бори за вашето семейство“, като се прави съпоставяне между двамата кандидати. Видеоклипът ще бъде излъчен във всички ключови щати, както и в тези, в които на последните избори републиканците и демократите размениха местата си.

На 30 май Тръмп беше признат за виновен от нюйоркско съдебно жури по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи.

„Нечестният Джо Байдън и демократите“ използваха като оръжие системата на правосъдието срещу президента Тръмп и тази нова реклама още веднъж доказва, че фалшивият съдебен процес винаги е имал за цел да се намеси в изборите, но американците могат да разгадаят това“, написа в социалната мрежа „Екс“ говорител на кампанията на Тръмп.

Байдън и Тръмп остават с равен брой гласове в социологическите допитвания по-малко от пет месеца преди изборите, но Тръмп има предимство в ключовите щати, които ще решат изборите. По икономическите въпроси като инфлацията Тръмп получава по-високи оценки като цяло от Байдън сред избирателите.

Предизборният щаб на Байдън и няколко демократи първоначално не искаха да наблягат на признаването на Тръмп за виновен, като възприеха подход на изчакване с рекламите и новите стратегии. Те искаха да видят резултатите от социологическите допитвания и отзивите на избирателите преди да реагират по-остро.

По-рано този месец, по време на кампания за набиране на средства с малка група дарители в Гринуич в щата Кънектикът, Байдън за първи път нарече Тръмп „осъден престъпник“ и заяви, че предшественикът му ще бъде голяма заплаха за САЩ, ако спечели още един мандат.

Допитване на Ройтерс/Ипсос, проведено непосредствено след признаването на Тръмп за виновен, показа, че 10% от избирателите републиканци са заявили, че е по-малко вероятно да гласуват за Тръмп през ноември, което е значителен брой, имайки предвид малката разлика, която решава президентските избори в САЩ.

Срещу Тръмп са повдигнати наказателни обвинения и по три други дела – дело за опит за намеса в изборите в щата Джорджия, дело за неправилно съхраняване на класифицирани документи в щата Флорида и федерално дело за опит за намеса в изборите. Той обжалва и резултатите от гражданските си дела.

Този месец Хънтър, синът на президента Байдън, също се яви на съдебно дело за това, че е излъгал за незаконната употреба на наркотици при закупуване на оръжие, което го направи първия пряк родствен наследник на действащ президент на САЩ, съден за престъпление. Социологическите допитвания, включително и това на Ройтерс/Ипсос, показват, че огромното мнозинство от избирателите смятат, че съдебното дело срещу Хънтър няма да повлияе на вота им на изборите на 5 ноември.

Дебатът между Байдън и Тръмп на 27 юни, обявен за една от най-значимите прояви в тазгодишния предизборен календар, е след по-малко от две седмици и двата щаба се подготвят за първия сблъсък.

Той ще включва две рекламни паузи и няма да има затваряне на микрофоните, освен когато кандидатът няма право да говори по регламент, съобщи в събота телевизия Си Ен Ен, която ще бъде домакин на дебата в Атланта.

През април кампанията на Байдън за първи път изостана от тази на Тръмп, след като бившият американски президент засили съвместната си работа с националния комитет на Републиканската партия и участва в прояви за набиране на средства на висока стойност.

Демократите все пак запазиха като цяло предимство относно паричните средства пред Тръмп, а кампанията на Байдън продължава да има значително повече дарения. В събота Байдън събра 30 млн. долара по време на благотворителен концерт в Лос Анджелис.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани