Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словакия подкрепи кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

[post-views]
НАТО избира Марк Рюте за нов генерален секретар

Словакия подкрепя предложението Марк Рюте да бъде назначен за следващ генерален секретар на НАТО, заяви днес президентът на централноевропейската държава Петер Пелегрини. Така тя стана поредната страна членка на алианса, която подкрепи кандидатурата на нидерландския премиер в оставка, съобщи Ройтерс.

Държавният глава заяви след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, че страната му досега е предпочитала „географски по-близък“ кандидат от Централна и Източна Европа като румънския президент Клаус Йоханис, но вече подкрепя Рюте.

„След последна дискусия с Марк Рюте и консултация с правителството си Словакия може да си представи Рюте начело на НАТО“ и го подкрепя, заяви Пелегрини по време на пресконференция, излъчена в национален ефир.

Тази година САЩ, Великобритания, Франция и Германия подкрепиха Рюте като приемник на Столтенберг, който ще се оттегли през октомври от поста. НАТО взема решения с единодушие, затова и всеки кандидат трябва да получи подкрепата на всичките 32 страни членки на организацията. Със съгласието на Словакия, а по-рано днес и на Унгария, Рюте сега остава да получи подкрепата единствено от Румъния.

Словакия, която граничи с Украйна, подчерта необходимостта следващият ръководител на НАТО да помогне за защитата на словашкото въздушно пространство, каза Пелегрини, след като предишното словашко правителство дари система С-300 на Украйна, а съюзниците изтеглиха батареите „Пейтриът“, които бяха временно поставени в Словакия.

„Ние ще поискаме от НАТО да намери някъде в страните членки система за противовъздушна отбрана“, която може да бъде поставена в Словакия, докато страната не се сдобие със своя собствена, каза Пелегрини.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви през март, че ще се кандидатира за поста, заявявайки, че страните от Източна Европа трябва да имат по-добро представителство в ръководството на организацията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани